Paakarin Pysäkkiä pyörittävällä perheyrityksellä on takanaan jo kolme vuosikymmentä, mutta kehittäminen jatkuu. NIHAKin Rekry+ -hankkeesta yritys on saanut apua onnistuneeseen rekrytointiin.
Kärsämäellä toimiva Kahvila-Leipomo Paakarin Pysäkki viettää tänä vuonna yrityksen 30-vuotisjuhlaa. Perheyrityksessä perinteet ovat kunniassa ja auttavat myös erottautumaan kilpailijoista.
– Saamme paljon kiitosta siitä, että tämä on erilainen pysähdyspaikka. Meidän valttimme on kodikkuus, tunnelma ja se että mahdollisimman paljon tehdään itse, toimitusjohtaja Heidi Järvenpää kertoo.
Yrityksen juuret ovat perheen kotitilalla, jossa Järvenpään vanhemmat perustivat 1990-luvulla kotileipomon vanhaan navettaan. Kahvila avattiin vuonna 2005, kun sopiva liikehuoneisto löytyi nelostien varrelta.
Kilpailu valtaväylän varressa on ollut kovaa ja vaatinut tarjonnan jatkuvaa kehittämistä. Kahvila on saanut lisäkseen lounaspalvelut sekä putiikin, jossa myydään laadukkaita suomalaisia tuotteita.
Paakarin Pysäkki mainostaa tarjoavansa ”nelostien parhaimmat munkkikahvit”. Leipomo onkin Järvenpään mukaan koko toiminnan sydän.
– Kaikki sai alkunsa leipomosta, ja perinteiset reseptit ovat meille yhä tärkeitä. Haluamme pitää kiinni aitoudesta. Esimerkiksi ruisleipämme on ollut luomutuote alusta saakka, ja olemme panostaneet myös gluteenittomiin tuotteisiin, Järvenpää sanoo.
Hankkeen taustatuki tärkeää
Kahvila-leipomo työllistää neljän vakituisen lisäksi sesonkityöntekijöitä. Kausivaihtelut tuovat haasteita varsinkin syksyn sesongin pitkittyessä. Työvoiman löytäminen on erityisen haastavaa leipomotyöhön, sillä kokeneita ammattilaisia ei juuri ole vapaana.
– Kahvilatyöhön hakijoita on yleensä enemmän ja siinä on eniten merkitystä persoonalla ja asiakaspalvelualttiudella. Vähemmälläkin kokemuksella voi löytää hyvän tekijän, Järvenpää toteaa.
Yritys on saanut tukea NIHAKin Rekry+ -hankkeesta erityisesti työpaikkailmoitusten laatimiseen. Yhteistyö on tuottanut tulosta.
– Palkkasimme viime syksynä uuden leipomotyöntekijän oppisopimuksella. Sen jälkeen olemme hakeneet myös kahvilatyöntekijää, Järvenpää kertoo.
Hän toteaa myös, että Rekry+ -hankkeen palvelusta on ollut kiireiselle yrittäjälle suuri apu.
– Rekrytointi vaatii paljon aikaa. Hankkeen ansiosta hakuprosessi saatiin nopeasti käyntiin ja sen toteutusaika lyheni huomattavasti. Sain myös apua työpaikkailmoitusten muotoilussa. Olenkin sanonut, että on arjen luksusta saada näin hyvää palvelua.
Monenlaista apua kehittämiseen
Paakarin Pysäkki on vuosien varrella hyödyntänyt monipuolisesti NIHAKin palveluja, kuten vastuullisuusvalmennusta ja somemarkkinointikoulutuksia sekä osallistumista matkamessuille alueen yrittäjien kanssa.
Omien kokemustensa pohjalta Järvenpää haluaa rohkaista muitakin yrittäjiä tarttumaan NIHAKin tarjoamiin mahdollisuuksiin.
– On todella arvokasta, että täällä syrjäseudulla yrityksille on tarjolla näin laadukkaita palveluja. Hankkeiden avulla saadaan myös sellaista apua, jota muuten olisi vaikeaa saavuttaa. Itse olen kokenut, että NIHAK on hyvin palvelualtis, ja että sinne voi aina soittaa, olipa asia mikä hyvänsä.
Kehitystyö Paakarin Pysäkillä jatkuu monin tavoin: vastuullisuusvalmennukset kiinnostavat edelleen, ja toiveissa on myös matkailualan yritysten yhteistyön jatkuminen. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu aurinkopaneeleilla, joiden hakuprosessiin yrittäjä sai NIHAKilta myös tukea.
Lisäksi yritys valmistautuu hiljalleen sukupolvenvaihdokseen.
– Se etenee muiden töiden ohella askel askeleelta, Järvenpää toteaa.
Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö