Ensimmäistä kertaa järjestetty MotorSport Together -tapahtuma kokosi yli 80 osallistujaa NIHAKin alueelta ja naapurikunnista teknologiakeskus Nitekiin keskustelemaan moottoriurheilun ja siihen liittyvien tapahtumien kehittämisestä. Tilaisuus oli suunnattu moottoritapahtumien järjestäjille sekä majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluiden tarjoajille.
Moottoriurheiluun ja ajoneuvoihin liittyviä tapahtumia järjestetään alueella kymmenittäin vuoden aikana, ja niissä vierailee yhteensä tuhansia ihmisiä. Moottoriurheilulla onkin huomattava merkitys alueen vetovoiman kannalta, ja sen kehittämisessä nähdään paljon mahdollisuuksia.

Moottoriurheilun parista on noussut alueelta myös ammattilaisia, kuten ylivieskalainen drifting-kuljettaja Mika Keski-Korpi. Hän piti Nivalassa järjestettyä tilaisuutta moottoriurheiluväen näkökulmasta hyvänä ja tarpeellisena.
– Porukka on löytänyt tänne yllättävän hyvin, ja se kertoo myös siitä, että oikeasti halutaan kehittää tapahtumia ja tukea kaikkia muitakin. Monet asiat menevät eteenpäin sillä, että autetaan toinen toista.
Keski-Korpi kiertää työkseen kisoja ympäri Eurooppaa. Samalla hän työllistää ympärillään usean hengen tiimin ja tuo myös laajaa näkyvyyttä lajille: kuljettajan some-kanavat keräävät yhteensä yli 1,5 miljoonaa näyttökertaa kuukausittain. Keski-Korpi toteaa, että moottoriurheilutapahtumat lisäävät myös alueen tunnettuutta.
– Hyvänä esimerkkinä täällä oli viimekesäinen drifting-tapahtuma, jossa olin itsekin ajamassa. Siellä näki, että isot tapahtumat tuovat vetovoimaa, ja niihin tulee paljon kävijöitä alueen ulkopuolelta. Mahdollisuudet ja puitteet ovat täällä todella hyvät.
Verkostoitumista ja tukimahdollisuuksia
NIHAKin viestintäasiantuntija Taneli Linna kertoi, että MotorSport Together -tilaisuuden järjestämisen taustalla oli alueen yrityksiltä ja toimijoilta tullut aloite. Tavoitteena oli tarjota mahdollisuuksia verkostoitumiseen sekä jakaa tietoa eri tukimuodoista.
Luova Triangeli -hankkeen projektipäällikkö Markus Rytinki esitteli rahoitusmahdollisuutta uusien liiketoimintaideoiden pilotointiin. Hanke yhdistää taiteen ja kulttuurin tekijät, tapahtumatuottajat sekä matkailu- ja ravintola-alan toimijat, ja yksi sen tavoitteista on matkailusesongin pidentäminen.
Viestintäkoordinaattori Ulla Pirkola avasi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden tarjoamia mahdollisuuksia tapahtumanjärjestäjille. Alueen yhteisöt, yritykset ja yksityishenkilöt voivat hakea tapahtumiaan osaksi kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Parhaillaan on auki kohdeavustusten haku tapahtumiin, jotka ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.
Tapahtumanjärjestäjät ja yhdistykset voivat hakea myös Leader-tukea kehittämistoimintaan tai yleishyödyllisiin investointeihin. Keskipiste-Leaderin toiminnanjohtaja Ilkka Peltola kehotti ottamaan yhteyttä jo hankkeiden ideointivaiheessa. Tukea on myönnetty alueella esimerkiksi moottoriurheiluratojen kunnostuksiin.
Koulutukseen uusia avauksia
JEDUn koulutuspäällikkö Mika Lukkarinen kertoi suunnitelmista autoalan koulutuksen kehittämiseksi. JEDUssa opiskelee noin sata ajoneuvoalan opiskelijaa Nivalassa ja Haapavedellä, ja yhtenä tutkinnon osana on kilpa-ajomekaanikkona toimiminen, joka antaa monipuoliset valmiudet toimia mekaanikkona kilpatapahtumissa.
Suunnitteilla oleva JEDU Racing Academy tarjoaisi entistä laajemmat mahdollisuudet erikoistua kilpa-ajoneuvoihin ja avaisi myös uusia työllistymismahdollisuuksia. Tässä vaiheessa on kartoitettu tarvittavia tiloja ja laitteistoa, ja rahoituksen hakeminen on työn alla.
Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu toi esiin autoalan koulutuksen, aktiivisen harrastustoiminnan ja moottoriurheilutapahtumien merkityksen alueen vetovoimatekijöinä. Kaupunki on tehnyt yhteistyötä autourheilutoimijoiden kanssa muun muassa maankäytössä, mikä on vauhdittanut merkittävien hankkeiden ja tapahtumien toteutumista.

Yhteistyö hyödyttää kaikkia
Tapahtuman yhtenä tavoitteena oli edistää tapahtumanjärjestäjien, majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluiden tarjoajien sekä eri seurojen välistä yhteistyötä. Yhteistyön avulla voidaan helpottaa tapahtumien järjestämistä sekä edistää niiden tunnettuutta ja kasvua.
Yhteistyön tarve tuli esille myös osallistujien kommenteissa.
– Ihmiset tekevät tapahtumat, mutta jonkin pitää toimia liimana. Tällaiset tilaisuudet ovat juuri sitä varten, totesi nivalalainen yrittäjä ja moottorilajien taustavaikuttaja Heikki Kujala.
Yhtenä haasteena kaikessa vapaaehtoistoiminnassa on riittävän talkooväen löytäminen. MCC Nivala ry:n Mika Häkkilä toteaa, että yhteistyö eri seurojen kesken hyödyttää kaikkia.
– Yksi tärkeä asia on myös tapahtumakalenterin laatiminen yhteistyössä, jottei tulisi päällekkäisyyksiä, hän lisää.
Moottoriurheilutapahtumien runsaus alueella tuli konkreettisesti esiin, kun tilaisuudessa käytiin läpi tapahtumakalenteria. Tapahtumien yhteenlaskettu määrä nousee kymmeniin, ja niitä riittää niin kesälle kuin talvellekin. Alueella onkin vahva pohja ja mahdollisuudet profiloitua moottoriurheilun kautta jatkossa yhä enemmän.
Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö