Drone-teknologiasta apua hukkakauran torjuntaan– ÄlyPilot-hanke avaa uusia mahdollisuuksia teknologian hyödyntämiseen

Drone-teknologiaa käytetään nykyään monilla eri aloilla helpottamaan ja nopeuttamaan työtä, vähentämään kustannuksia sekä lisäämään turvallisuutta Centria-ammattikorkeakoulun koordinoima, Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama ja Pohjois-Pohjanmaalla toimiva ÄlyPilot-hanke auttaa alueen yrityksiä ja mahdollisia uusia yrittäjiä tutustumaan teknologiaan sekä sen vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin.

Uusia ratkaisuja etsitään muun muassa siihen, kuinka drone-teknologiaa voidaan hyödyntää maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden tarpeisiin. Ajankohtainen esimerkki tästä on nivalalaisen Jarmo Pylkön innovaatio, jossa drone ja tekoäly valjastetaan hukkakauran torjuntaan.

Pylkkö on kehittänyt menetelmän, jossa tekoäly analysoi dronen lähettämää kuvaa ja antaa GPS-paikkatiedot löydetyistä kasveista.

– Peltolohkojen kasvaessa ja työvoiman vähentyessä teknologian käyttö voi olla merkittävänä apuna. Aiemmin hukkakauraa on etsitty kävellen ja kiikareilla, mutta dronen avulla peltoa ei tarvitse tallata, Pylkkö kertoo.

Hukkakaura on vaikea torjua ja lisääntyy nopeasti, ja sen leviäminen voi pahimmillaan johtaa sadon hylkäämiseen. Oikea-aikainen torjunta auttaa parantamaan viljelyn kannattavuutta ja ehkäisemään tappioita.

Yhteistyö vauhdittaa kehittämistä

Pylkkö työskentelee ohjelmoijana oululaisessa yrityksessä ja on myös sivutoiminen luomuviljelijä. Hukkakauran etsintään tarvittavaa ohjelmistokoodia hän on kehittänyt oman toiminimensä alla.

Kevättalvella Pylkkö otti yhteyttä NIHAKiin ja sai tietää ÄlyPilot-hankkeesta sekä mahdollisuudesta hyödyntää Centrian osaamista ja TKI-infrastruktuuria. Huhtikuussa Pylkkö vieraili Centrian dronelaboratoriossa, jossa esiteltiin käytettävissä olevat laitteet ja resurssit.

– On hienoa, että tältä alueelta löytyy drone-toimintaan liittyvä osaamiskeskus, jossa on valmiina monipuolinen laitteisto. Vastaanotto oli innostunut, ja yhteistyö lähti etenemään nopeasti, Pylkkö toteaa.

Nyt hankkeessa on menossa testaus- ja kehitysvaihe, ja elokuussa toteutettiin ensimmäiset kuvaukset yhteistyössä Centrian kanssa. Työtä on vauhdittanut myös Pro Agrian myöntämä Tuottajalle kiitos -stipendi. Jatkossa yhtenä tavoitteena on innovaation kaupallistaminen.

– Teknologiaa on mahdollista laajentaa myös muiden kasvien, haitallisten lajien ja vieraslajien tunnistamiseen. Tämän satokauden aikana ehditään vielä tehdä testikuvauksia, ja kehitystyö jatkuu ensi vuoden satokaudella, Pylkkö kertoo.

Osaamista tekoälyn hyödyntämiseen

Jarmo Pylkkö ja Nataliia Dikhtiarenko
Jarmo Pylkkö ja Älypilot -hankkeen projektityöntekijä Nataliia Dikhtiarenko

Pylkkö näkee ÄlyPilot-hankkeen hyödyllisenä myös muille toimijoille ja uskoo sen edistävän ohjelmointialaa. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa JEDUn Haapajärven datanomiopiskelijoiden kanssa.

– Tekoäly on nyt ajankohtaista kaikkialla, ja on tärkeää saada lisää tietoa sen hyödyntämisestä. Tähän liittyen haemme myös uusia yhteistyökumppaneita, Pylkkö kertoo.

NIHAKilla ÄlyPilot-hankkeen projektityöntekijänä työskentelevä Nataliia Dikhtiarenko korostaa, että NIHAKin toimintaperiaatteena on luottamuksellisuus. Yritysneuvonnan yhteydessä kaikki ideat käsitellään luottamuksellisena tietona.

– Kun Jarmo esitteli minulle ideaansa, oli oikea aika ja paikka keskustella ÄlyPilot-hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista. Järjestimme vierailun Centrialle, ja yhteistyö saatiin näin käyntiin. Jatkamme yhteistyötä myös kehittämistyön seuraavissa vaiheissa, Dikhtiarenko kertoo.

ÄlyPilot-hankkeen toiminta-alue kattaa koko Pohjois-Pohjanmaan. Hankkeen tuomaa lisäarvoa on yritysten tietouden kasvattaminen drone-teknologian saralla ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kasvattaminen.

– Labravierailut on hyväksi koettu tapa tuoda kalustoa tutuksi ja niiden aikana päästään rauhassa keskustelemaan pilotti-ideoista toimijoiden kanssa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marjut Koskela Centrialta.

ÄlyPilot ­ Älykkäiden miehittämättömien järjestelmien pilotoinnit Pohjois-Pohjanmaalla

Kesto: 1.5.2023-30.4.2026
Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa
Budjetti: 687 459 €
Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto
Päätoteuttaja: Centria-ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: NIHAK ry, Sievin kunta ja Haapaveden-Siikalatvan seutukunnan kehittämiskeskus

Marjut Koskela
TKI-koordinaattori, Centria
puh. 040 7299 937
marjut.koskela@centria.fi

Nataliia Dikhtiarenko
projektityöntekijä, NIHAK
puh. 050 3101 288
nataliia.dikhtiarenko@nihak.fi

Muuta ajankohtaista

Perinteet ovat voimaa ja keino erottautua

Paakarin Pysäkkiä pyörittävällä perheyrityksellä on takanaan jo kolme vuosikymmentä, mutta kehittäminen jatkuu. NIHAKin Rekry+ -hankkeesta yritys on saanut apua onnistuneeseen rekrytointiin. Kärsämäellä toimiva Kahvila-Leipomo Paakarin

NIHAK rekrytoi: haemme kahta projektipäällikköä!

Etsimme jälleen uutta osaamista mahtavaan asiantuntijatiimiimme! Nyt tarjolla on kaksi projektipäällikön paikkaa, joissa molemmissa on mahdollisuus edistää alueemme elinkeinoelämää. Projektipäällikkö kansainväliseen kehityshankkeeseen Onko sinulla intoa